Møllersamlingen i bokform

«Eksponert - 170 år med fotografi fra Møllersamlingen» presenterer for første gang en av Norges største private fotosamlinger for offentligheten. Møllersamlingen består av ikoniske bilder og ukjente verk av norske og internasjonale fotografer, og forteller historier om de store hendelsene og personene som har formet vår tid
Boktittel: Eksponert
Innbundet, 422 sider, 30,5 x 24,5 cm, 2,7 kilo, bokmål, utgivelse 2021, Forlaget Press.

«Eksponert - 170 år med fotografi fra Møllersamlingen» presenterer for første gang en av Norges største private fotosamlinger for offentligheten. Møllersamlingen består av ikoniske bilder og ukjente verk av norske og internasjonale fotografer, og forteller historier om de store hendelsene og personene som har formet vår tid
I en innholdsrik, påkostet og delikat murstein av ei bok, presenteres et bredt utvalg fotografier fra Møllersamlingen, eid av Aars, som er Møllerfamiliens investeringsselskap. Bak står i stor grad Harald Møller, og hvis du nå tenker på VW og Audi, så er ikke det så aldeles galt.

Samle
Harald Møller startet å samle tidlig på 80-tallet. I 2005 kjøpte man inn omkring 400 verker i samlingen til Tore Holter, forhenværende redaktør for magasinet Fotografi. I dag består samlingen av rundt 1000 farge- og svart/hvitt fotografier. Det er fotografier som i all hovedsak er anskaffet «con amore», eller på godt norsk «fordi jeg liker dem» - og av kjærlighet til fotografiet som kunstart. Her er altså ikke fotografiene kjøpt inn for å dekke én fotograf, en tidsepoke eller et tema.
Det er et utvalg av disse fotografiene du finner i boka, i hovedsak tematisk inndelt: Natur, portrett, dokumentar, arkitektur, mote, eksperiment og samtidskunst. I tillegg har Magnum-fotograf Jonas Bendiksen (: fotografen) et intervju, eller kanskje mer presist, en samtale, med Harald Møller (: samleren). Her er både interessante spørsmål og kloke svar.

Gode tekster
I tillegg har hvert tema i boka 6-7 sider med innledende omtale av temaet, og med fokus på de påfølgende fotografiene og fotografene: Innsiktsfulle tekster som gir bildene den mer merverdien jeg savnet på utstillingen av bildene hos Henie Onstad på Høvikodden (kan sees her frem til 12. desember 2021)
En liten oppmykende genistrek har vært å invitere eksterne forfattere til underveis i boka å gi korte personlige tekstbidrag til enkelte fotografers bilder.
Til sist i boka er det en alfabetisk oversikt over fotografene, og kort info om forfatterne i boka.
Følgende forfattere har bidratt med tekster i boken: Suzanne Brøgger om Nan Goldin og Imogen Cunningham. Ian Buruma om Christer Strömholm og Shomei Tomatsu. Lars Saabye Christensen om Bjørn Falch Andersen. Carsten Jensen om Edward Burtynsky og Steve McCurry. Anne Lise Marstrand-Jørgensen om Fay Godwin og Helmut Newton. Jon Fosse om Dag Alveng. Hisham Matar om Ray K. Metzker. Daniel Mendelsohn om Leni Riefenstahl og Robert Doisneau. James Rebanks om Damien Hirst. Philippe Sands om Henri Cartier-Bresson. Judith Schalansky om bilde av atomprøvesprengning og Pixy Liao. Jón Kalman Stefánsson om Bert Hardy og Dan Young. Linn Ullmann om Clarence Sinclair. Bull Edmund de Waal om Shirin Neshat. Benedict Wells om Daido Moriyama og Mick Rock.

Åpner øyne
«Eksponert» er ei interessant bok på flere nivå. Ikke minst som «øye-åpner» for de av oss som i mange år har vært blendet av lyset fra de Store og Kjente Fotografene, men som gjennom denne boka får opp øynene for de mange andre dyktige fotografene nasjonalt og internasjonalt.
Møller Eiendom vant i fjor budkrigen om gamle Deichman i Oslo. Her skal samlingen deres ha tilholdssted i fremtiden.
Boka er utgitt i samarbeid med Henie Onstad Kunstenter og med støtte fra Aars. Rent layoutmessig og trykkteknisk er boka en fornøyelse å se/lese. Blant annet er det fernisslakk på alle bildene.
 -
Arnold Newmans ikoniske bilde av Igor Stravinsky.
 -
Til venstre en av de (mange) som mente de var den tilbakevendte Jesus, fra Jonas Bendiksens prosjekt, som også ble bok. Til høyre foto fra en eksklusiv skjortebutikk, med restene av Twin Towers på nedre Manhattan i bakgrunnen, fotografert av Sean Hemmerle den 12. september 2001.
 -
Foto fra utstillingen på Henie Onstad på Høvikodden. Her var det vanskelig å koble bilder og fotografer. Boka gir i så måte betydelig merverdi. Foto: Harald Harnang.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu